Ας μιλήσουμε για τη ΔΗΜΑΡ – 3

http://kasdaglis.wordpress.com

Χριστόφορος Κάσδαγλης

Η αποτίμηση του «φαινομένου» ΔΗΜΑΡ θα έμπαινε σε εντελώς άλλη βάση αν δεν υπήρχε ένα ακλόνητο δεδομένο: Από το καλοκαίρι του 2010, οπότε δημιουργήθηκε από το πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Εύα, ελάχιστες φορές διαφοροποιήθηκε στη Βουλή. Μνημόνιο 1 και 2, εφαρμοστικά μέτρα, μεσοπρόθεσμο, δανειακή σύμβαση, ασφαλιστικό, προϋπολογισμός 2011… Η μόνη φορά που θυμάμαι να ψήφισε διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε μια ψηφοφορία για τα γενόσημα – όπου πιθανόν να είχε και δίκιο.

Με βάση αυτή την εικόνα, θα απορούσε κανείς για ποιο λόγο έγινε εκείνη η διάσπαση. Δύο χρόνια αργότερα, σχηματοποιούνται κάποιες σαφέστερες απαντήσεις…

Προσπαθώντας να δω τα πράγματα ψυχρά, χωρίς προκαταλήψεις, διακρίνω ένα πρώτο σημείο καμπής. Η ΔΗΜΑΡ σπεύδει ταχύτατα, αμέσως μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, να μπει στην τρικομματική κυβέρνηση. Ήταν προεκλογική δέσμευσή μας, θα πει ο Φώτης Κουβέλης, είχαμε εγγυηθεί ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση.

Υπάρχει ένα λογικό άλμα εδώ. Ναι, είχες εγγυηθεί ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν είχες δεσμευτεί όμως ότι θα συμμετάσχεις σώνει και καλά κι εσύ. Αν τα κουκιά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έφταναν, θα μπορούσα να το καταλάβω. Προσοχή: προσωπικά δεν θα συμφωνούσα, αλλά θα το θεωρούσα συνεπές με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις – μέχρι εκεί.

Μόνο που όλοι ξέρουμε πως 129+33=162: κανένα αδιέξοδο και ουδεμία ακυβερνησία. Πού πάτε μόνοι με τους 17 βουλευτές σας;

Αλλά επειδή είπαμε να το δούμε ψυχρά, ας εξετάσουμε το έσχατο επιχείρημα της ΔΗΜΑΡ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διέθεταν μεν 162 έδρες, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετείχε χωρίς εμάς. Αλήθεια; Είναι διαπιστωμένο αυτό; Και τις προάλλες πώς ψήφισαν -όσοι ψήφισαν- τα εργασιακά χωρίς εσάς, και μαζεύτηκαν 153;

Αλλά εντάξει, θα δεχτώ προς στιγμήν ότι πράγματι η ΔΗΜΑΡ ήταν απαραίτητη, ως καταλύτης ή ως συγκολλητική ουσία. Τόσο απαραίτητη, ώστε οι βουλευτές της να απολαμβάνουν το προνόμιο να διαφοροποιούνται από το κυβερνητικό μπλοκ και να ψηφίζουν «παρών», ενώ το ίδιο αδίκημα για τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επισύρει την ποινή της αποπομπής από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Τόσο απαραίτητη, όσο και οποιοδήποτε άλλοθι σε κάθε έγκλημα. «Δεν ήμουν εκεί, ρωτήστε και τη ΔΗΜΑΡ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: