Π. Σκουρλέτης: Βρισκόμαστε πια στην τελευταία πράξη του τελευταίου κύκλου του μνημονιακού μπλοκ στην κυβέρνηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ,ΣΤΟ Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου)

–       Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Νομίζω ότι το κύριο χαρακτηριστικό όλης αυτής της διαδικασίας στη Βουλή, για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ήταν η απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων από την πλευρά της τρικομματικής συγκυβέρνησης, ένδεια επιχειρημάτων που προσπάθησε να καλυφθεί γύρω από τις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά βέβαια του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν θα μπορούσε, νομίζω, να έκανε και διαφορετικά πλέον, διότι με την ψήφιση αυτού του προϋπολογισμού και του τρίτου μνημονίου, πριν από λίγες μέρες, ουσιαστικά έκλεισε ένας κύκλος, μία περίοδος κατά την οποία περίσσεψαν τα ψέματα, οι δήθεν διαπραγματεύσεις, η προσπάθεια κατατρομοκράτησης της κοινωνίας με πιο έντονο τρόπο από κάθε άλλη φορά, η καταστολή απέναντι στους αγώνες, αλλά και μια στάση πλήρους υποταγής εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους δανειστές, καθώς και η παντελής έλλειψη προτάσεων. Προτάσεων για την Ελλάδα, προτάσεων για την Ευρώπη.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επιδιώξουμε αυτός ο  κύκλος να είναι ο τελευταίος. Να μην ανοίξει άλλος κύκλος μνημονίων. Όλα φτάνουν σε ένα τέλος, έχουν ένα όριο. Νομίζω, ότι βρισκόμαστε πια στην τελευταία πράξη του τελευταίου κύκλου του μνημονιακού μπλοκ στην κυβέρνηση.

Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, γνωρίζει ότι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία δεν οδηγεί πουθενά και μέρα με την ημέρα προσπαθεί να οργανώσει, πέρα από την αντίστασή του, να ενισχύσει και εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να αποτελέσουν ελπίδα και να διαμορφώσουν μια εναλλακτική διέξοδο.

–       Είναι ένα στοιχείο που βγαίνει και από τις δημοσκοπήσεις….

Βεβαίως. Άλλωστε νομίζω ότι, πέρα από τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, που φαντάζομαι ούτε ο ίδιος δεν θα τις πιστεύει όταν γυρνάει το βράδυ σπίτι του, ότι τώρα μπαίνουμε στη φάση της ανάπτυξης, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κυβέρνηση που αποτέλεσε τελικά το γνήσιο τέκνο, στο επίπεδο των προσώπων, ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που καταρρέει, αδυνατεί να οργανώσει, να γεννήσει τη νέα φάση, τη νέα περίοδο. Και αυτό  κάνει τα πράγματα, νομίζω, ακόμα πιο δύσκολα.

Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη φάση της αποσύνθεσης του μνημονιακού μπλοκ. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.

–       Και βέβαια και στην ΔΗΜΑΡ τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, όσο θα ήθελε ενδεχομένως ο κ. Κουβέλης. Είναι χαρακτηριστική η αποχή χθες του κ. Πανούση.

 

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέτε. Νομίζω, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν το έχει στο επίπεδο των βουλευτών της. Το έχει κυρίως στα μεσαία στελέχη της και στον κόσμο της. Όλη η στάση της πλέον έχει δείξει ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση από τον χώρο της ιστορικής αριστεράς, κινείται σε μια άλλη τροχιά, με σκοπό να παίξει ένα ρόλο στην κινητικότητα που θα υπάρξει στο χώρο των κεντρώων μνημονιακών δυνάμεων. Αυτή η κρίση ταυτότητας θα είναι κάτι που θα τη συνοδεύει στα επόμενα βήματα και έχουμε ακόμα να δούμε πάρα πολλά και σε αυτόν τον χώρο.

 

–       Βλέπουμε ότι αυτή η τρικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να διαστρεβλώσει, να αξιοποιήσει προς το αρνητικό βέβαια, οποιαδήποτε δήλωση στελέχους, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από κοντά και τα ΜΜΕ που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος στα σημερινά ΝΕΑ, «μεταξύ Σόιμπλε και Παναγούλη, ο Αντώνης Σαμαράς». Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ; Αυτή η προσπάθεια διαστρέβλωσης, παραποίησης;

Δεν είναι καινούργια αυτή η προσπάθεια και νομίζω ότι έχουμε πια εξοικειωθεί κι εμείς, ως κόμμα, αλλά και ο κόσμος ο οποίος παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Δεν πείθεται πλέον ούτε από την προπαγάνδα των επίσημων κυβερνητικών πόλων, ούτε από την προπαγάνδα όλου αυτού του μιντιακού συστήματος που αποτέλεσε και αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο των μνημονιακών δυνάμεων.

Πέρα από αυτό, πρέπει για άλλη μια φορά να επαναλάβουμε, σε σχέση με όσα ειπώθηκαν στη Βουλή από τον βουλευτή μας, τον κ. Παναγούλη, ότι με ένα σαφή τρόπο τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ούτε ως μια λεκτική υπερβολή. Θα έλεγε δε, ότι εμείς είμαστε η δύναμη εκείνη που θέλει με τον τρόπο της πολιτικής αντιπαράθεσης να βαθύνει τους όρους της δημοκρατίας και να τους περιφρουρήσει.

Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε απέναντι στους αντιπάλους μας, έτσι ώστε να μην δίνουμε λαβές για διαστρεβλώσεις και ουσιαστικά να ενθαρρύνουμε μια αντιπαράθεση, η οποία βλάπτει αυτή καθ’ αυτή την ίδια τη δημοκρατία.

Θα έλεγα και κάτι άλλο γύρω από αυτό, παρόλο που θεωρώ ότι ήταν λάθος αυτή η τοποθέτηση. Είναι άλλο να μιλάει κανείς μεταφορικά για λιντσάρισμα πολιτικών αντιπάλων και άλλο να έχουμε την ίδια στιγμή μία κυβέρνηση που κυριολεκτικά λιντσάρει την κοινωνία.

–       Και κάτι άλλο που πιθανόν να μας απασχολήσει στο μέλλον. Είδαμε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να θέτει θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος. Πιστεύετε ότι είναι μέσα στους στόχους αυτής της κυβέρνησης;

 

Δεν έχει ούτε το σθένος ούτε τους πολιτικούς συσχετισμούς να κάνει μια αναθεώρηση.  Παρόλο που στη μεταμνημονιακή φάση, που αργά ή γρήγορα θα μπούμε, ένα από αυτά που πρέπει να γίνουν είναι να ξανασκεφτούμε τα θέματα του συνταγματικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματος και της προώθησης κάποιων μεγάλων ώριμων αλλαγών, τα οποία θα βρίσκονται σε μια σαφή ριζοσπαστική και προοδευτική κατεύθυνση.

–       κ. Σκουρλέτη, σας ευχαριστούμε πολύ. Φυσικά δεν μπορούμε να τα εξαντλήσουμε όλα, ίσως κάποια άλλη στιγμή. Καλή συνέχεια.

Να είστε καλά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: