«Οι διατάξεις θα καταπέσουν στα Δικαστήρια»

Εφημερίδα Hellenic Mail

Σάββας Ρομπόλης*

 Κ. Ρομπόλη, βασικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού όπως οι μειώσεις των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας, η κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, κρίνονται από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντισυνταγματικές. Πρακτικά τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

Πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι δεσμευτική  για την εκτελεστική εξουσία αλλά από τη στιγμή που θα αποφασίσει κάποιος από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, που πλήττονται από αυτά τα μέτρα, να προσφύγει στη δικαιοσύνη, είναι μια απόφαση, ένα προηγούμενο στο οποίο μπορεί να βασιστεί το Δικαστήριο και να δικαιώσει τον προσφεύγοντα ασφαλισμένο ή συνταξιούχο.

 

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αφορά αυτή η απόφαση;

Αφορά μεγάλες κατηγορίες είτε από την πλευρά της αύξησης των ορίων ηλικίας είτε από την πλευρά της μείωσης των συντάξεων και ιδιαίτερα αυτές που είναι πάνω από 650 ευρώ και κύρια και επικουρική μαζί πάνω από 1000 ευρώ, οπότε κάποιος που παίρνει 700 συν την επικουρική άλλα 350 θα συμπεριλαμβάνεται και αυτός στη μείωση. Οπότε ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων που μπορεί να ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο που πλήττονται από διαφορετικά άρθρα αυτού του νομοσχεδίου.

 

Πως πιστεύετε ότι θα κρίνει ένα Δικαστήριο αν οι ρυθμίσεις αυτές προσβληθούν από κάποιον συνταξιούχο;

Το πιο βασικό θέμα είναι αυτό της ισότητας, όπου με τα διαφορετικά ποσοστά που βάζει από 5%, 10%, 25% κάνει μια αναφορά στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Επίσης μια άλλη αναφορά που κάνει, που είναι ιδιαίτερα σημαντική είναι ότι ανατρέπεται η αρχή της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Δηλαδή με όλες αυτές τις μειώσεις που γίνονται, αυτή πρέπει να είναι η 5η μείωση, έχει ανατραπεί η σχέση εισφορών-παροχών. Δηλαδή το μίνιμουμ με βάση την ανταποδοτικότητα είναι ότι όταν δίνουμε 100 ευρώ σε όλη την περίοδο της εργασιακής μας ζωής, πρέπει το σύστημα να μας δώσει 100 ευρώ. Εδώ με όλες αυτές τις διαδοχικές μειώσεις που έχουν γίνει, έχουμε φτάσει στο σημείο το σύστημα να μας δίνει και 40 ευρώ, επομένως έχει ανατραπεί η σχέση της ανταποδοτικότητας πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κοινωνική ασφάλιση. Και σε αυτό κάνει αναφορά και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι αυτές οι διατάξεις θα καταπέσουν στα Δικαστήρια;

Βέβαια. Η πρωθύστερη εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις είναι ότι αυτές οι διατάξεις θα καταπέσουν.

*O κ. Σάββας Ρομπόλης είναι Καθηγητής, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ      

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: