Πρόβα-τζενεράλε από τα προσεχώς η χθεσινή ψηφοφορία

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Μπ.Μιχαλοπούλου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

Η κυβέρνηση βγαίνει πολυτραυματίας από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και η εικόνα αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από μία πρόβα-τζενεράλε ή αλλιώς, η πρόγευση από τα προσεχώς που θα ακολουθήσουν με την ψήφιση των μέτρων και τον προϋπολογισμό. Χθες, «ξηλώθηκε» η διάταξη που έλεγε ότι ακόμη κι αν ιδιωτικοποιήσεις μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, το Δημόσιο θα πρέπει ένα έχει ένα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής. Το «ξήλωσαν» κι αυτό!

Κλυδωνισμοί στις κοινοβουλευτικές ομάδες

Το πακέτο των μέτρων που έχει ετοιμαστεί αλλά και τα μέτρα που τέθηκαν χθες για ψηφοφορία είναι πολύ χειρότερα από όσα μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί, στα χρόνια του Μνημονίου. Μετατρέπει επίσης σε κουρελόχαρτο την προγραμματική τρικομματική συμφωνία. Ο μεν κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να το παίξει…αρχι-πρόσκοπος του Μνημονίου, θεωρώντας αμαρτία όσα έλεγε επί δύο χρόνια εναντίον του Μνημονίου για να γίνει πρωθυπουργός, ενώ τοΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ δέχονται τις πιέσεις μερίδας των ψηφοφόρων τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές και κλυδωνισμοί μέσα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

 

«Όχι» στις ενδιάμεσες στάσεις

Είναι φανερό ότι όταν έχεις ένα πακέτο τόσο άγριο, τόσο αντικοινωνικό και τόσο εμπροσθοβαρές, καθώς το 80% των μέτρων του εφαρμοστικού νόμου θα εφαρμοστεί μέσω του προϋπολογισμού του 2013, δεν είναι δυνατόν να υιοθετείς ενδιάμεσες στάσεις. Εδώ υπάρχει μόνο «ναι» ή «όχι». Δεν υπάρχει «παρών», αποχή, «ναι» με αστερίσκους. Επίσης, είναι τελείως παράλογο να πει κάποιος «παρών» στα μέτρα, όπως π.χ ακούγεται ότι σκέφτεται να κάνει η ΔΗΜ.ΑΡ, την ίδια στιγμή  που ψηφίζει με τα δύο χέρια «ναι» στον προϋπολογισμό, ο οποίος έρχεται για να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά. Διότι το πακέτο, έχει επιβληθεί από την Τρόικα, να περιλαμβάνει κατά 80% τις περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, κοινωνικά δικαιώματα και κοινωνικό κράτος μέσα στο 2013. Επομένως, είναι παραλογισμός να ψηφίσει κάποιος τον προϋπολογισμό αλλά για να μη στάξει η ουρά του γαιδάρου, να λέει «παρών» στα μέτρα.

Φιλομνημονιακοί και…αυτοπαγιδευμένοι

Η ΝΔ κατέλαβε το χώρο του ακραία φιλομνημονιακού κόμματος που λέει στη Μέρκελ «όχι απλώς θα εφαρμόσω το Μνημόνιο, αλλά θα βάλω και επιπλέον δόσεις νεοφιλελευθερισμού και αντιλαϊκότητας». Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω, αλλά είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό, διότι έχει ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο, ως αρχιτέκτονας και βασικός συντελεστής του, η δε ΔΗΜ.ΑΡ αυτοπαγιδεύτηκε στην προσπάθειά της να «τσιτώσει» τη διαφωνία της στο 1% που είναι τα νέα εργασιακά, για να κρύψει την απόλυτη συμφωνία της στο 99% του πακέτου, που περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Και τώρα, ό,τι κι αν αποφασίσει, θα έχει μεγάλο κόστος.

 

Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ η ενεργοποίηση της κοινωνίας

Η πιο κρίσιμη παράμετρος πάντως μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι η πίεση, η ενεργοποίηση και η αντίδραση της κοινωνίας ολόκληρης. Όχι μόνο των εργαζομένων αλλάκαι των μεσαίων στρωμάτων που φτωχοποιούνται, των ανέργων που αυξάνονται, της νέας γενιάς που δε βρίσκει δουλειά και ψάχνει να ξενιτευτεί.  Το κύριο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα είναι εν πρώτοις, να συνδράμει, χωρίς καμία διάθεση ιδιοποίησης και «καπελώματος» στην ενεργοποίηση των κοινωνικών αυτών αντιδράσεων και κατά δεύτερον να προετοιμαστεί εντατικά για να είναι ο κορμός, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, της εναλλακτικής λύσης που επιβάλλεται να οικοδομηθεί για να κυβερνήσει τον τόπο. Το τι θα γίνει στη Βουλή θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα στην κοινωνία.

«Τρίτο Μνημόνιο ή χάος»

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν ήδη επιταχυνθεί. Απλώς, επειδή είναι πολλά τα λεφτά και επειδή παίζονται τεράστια συμφέροντα, όχι μόνο οι Τροικανοί, οι δανειστές μας και οι πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τα εγχώρια συμφέροντα που στηρίζουν το Μνημόνιο και θέλουν το πακέτο μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις ιδιωτικοποιήσεις, το μοίρασμα των φιλέτων και τα μεγάλα συμβόλαια θα πιέσουν για να περάσουν τα μέτρα πάση θυσία, ακόμη και με μαστίγιο. Θα χρησιμοποιήσουν την εικόνα του χθεσινού μπάχαλου για να επιβάλλουν κλίμα πειθαρχίας στα κόμματα της πλειοψηφίας και για να προβάλλουν εκ νέου ένα… ξαναζεσταμένο φαγητό τρομοκρατικών διλημμάτων που θα λέει «τρίτο Μνημόνιο ή χάος». Επίσης, θα «παίξουν» πολύ με το να φορτώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες μεμονωμένους βουλευτές των κομμάτων της πλειοψηφίας που δεν ψήφισαν συγκεκριμένες διατάξεις τη δήθεν υποστήριξη συντεχνιών.

Αυτοί που ψήφισαν «ναι» στον ΕΟΠΥΥ έπαιξαν με τις συντεχνίες

Εμείς καταψηφίσαμε την τροπολογία για την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ και άλλων από τα επονομαζόμενα «ευγενή» ταμεία στον ΕΟΠΥΥ γιατί είμαστε εξ αρχής αντίθετοι με τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς είχαμε προβλέψει ότι αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους πολίτες. Και σ’αυτό δικαιωθήκαμε. Αυτοί που πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους είναι αυτοί που ψήφισαν «ναι» στον ΕΟΠΥΥ αλλά «όχι» στη ένταξη κάποιων συγκεκριμένων κατηγοριών σε αυτόν. Αυτοί έπαιξαν με συντεχνίες, εμείς, αντίθετα έχουμε μία στάση αρχής και μία συνεπή προσέγγιση στο θέμα. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: