Η κυβέρνηση δεν έχει ορίζοντα και αντοχές τετραετίας (Δημήτρης Παπαδημούλης)

 στο Βασίλη Σκουρή,  Real News

1.Πώς κρίνετε τις διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων για τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση κ. Παπαδημούλη;

Είναι υπαγορευμένες από επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Παίζεται ένα τριγωνικό παιχνίδι εντυπώσεων, για τον επιμερισμό του κομματικού κόστους, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Από την στιγμή που και οι τρεις αρχηγοί είπαν ναι στο Αυγουστιάτικο υφεσιακό και κοινωνικά άδικο, πακέτο των 11,5δις, που ετοίμασε ο κ.Στουρνάρας και εισηγήθηκε ο κ.Σαμαράς, όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού. ΝΔ, Πασοκ και ΔΗΜΑΡ είναι 100% συνυπεύθυνοι , όσο κι αν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης προσπάθούν να κρατήσουν την μισή ουρά τους απ’ έξω. Ορισμένες δηλώσεις των κ.κ.Βενιζέλου και Κουβέλη, θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία «τραβάτε με και ας κλαίω».

2.Κατά τη γνώμη σας η τακτική του κ. Βενιζέλου πού οδηγεί;

Ο κ.Βενιζέλος είναι ο αρχιτέκτονας του 2ου μνημονίου , που τώρα υλοποιείται , με πρωτομάστορα τον κ.Σαμαρά . Οι διαρκείς μεταπτώσεις  του κ.Βενιζέλου επισημαίνονται δημόσια άλλωστε και από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα καμώματα καθώς και η εμμονή του κ.Βενιζέλου να πρωτοστατεί στην αντιπολίτευση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, επιτείνουν την  περαιτέρω απαξίωση και συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ.

3.Και του κ. Κουβέλη;

Η θερμή συμμετοχή της ηγεσίας της  ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά και η απόλυτη στήριξη του μνημονιακότατου κ.Στουρνάρα και μάλιστα «χωρίς αστερίσκους», όπως δήλωσε και σε σας ο κ.Κουβέλης, αποτελούν στρατηγικό βήμα μιάς σοβαρής συντηρητικής μετατόπισης, για αυτό το κόμμα. Η ΔΗΜΑΡ ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια για να καλύψει, όπως ειπώθηκε, το κενό που δημιουργούσε η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Δύο χρόνια μετά το κενό αυτό έχει καλυφθεί κατά βάση από το ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, στο μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ. Η συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση σκληρής εφαρμογής του μνημονίου και με έντονο άρωμα παλαιοδεξιάς, απέχει παρασάγγες από την ιδρυτική της διακήρυξη.

4.Εκτιμάτε ότι όντως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να σχηματίσουν ενιαίο κόμμα;

Ακούω και διαβάζω για άτυπες διεργασίες με στόχο μιας μορφής σύμπραξη .Έχει  τη σημασία του επίσης , ότι το καμιά από τις δύο ηγεσίες δεν απορρίπτει με σαφήνεια αυτή την προοπτική.

5.Και ο κ. Σαμαράς; Πού οδηγείται;

Η επιλογή του κ.Σαμαρά να ορίσει Υπουργό Οικονομικών τον κ.Στουρνάρα τα λέει όλα: Πλήρης εγκατάλειψη των προεκλογικών δεσμεύσεων με τα «18 σημεία», θάψιμο σε βάθος τετραετίας του κειμένου της μετεκλογικής τρικομματικής συμφωνίας, απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, παρ’ ότι αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο, καθημερινά μια συνταγή οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν ότι η κυβέρνηση του «επιμένει στο λάθος», αθροίζει τις αδυναμίες και όχι τις δυνάμεις των κομμάτων που την απαρτίζουν.

Η γραμμή πλεύσης και το ξεκίνημα της κυβέρνησης Σαμαρά δεν πείθουν ότι έχει ορίζοντα και κυρίως αντοχές τετραετίας. Οι σχετικές διαβεβαιώσεις των τριών ηγετών, θυμίζουν ομαδική άσκηση αυθυποβολής.

6.Το ΚΚΕ βρίσκεται ενόψει του 19ου Συνεδρίου του. Εκτιμάτε πως θα προχωρήσει σε αλλαγές ηγεσίας και πολιτικής ή θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση;

Η ηγεσία του ΚΚΕ, παρά την απώλεια της μισής εκλογικής του δύναμης τον Ιούνιο , εμμένει δυστυχώς σε μια συντηρητική, δογματική, εξωπραγματική και ακραία αντί-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική .

Αν και θα το ευχόμουνα , δεν βλέπω έως τώρα σημάδια αλλαγής αυτής της πορείας, ακόμα κι αν αλλάξει η κορυφή της ηγεσίας.

Εμείς πάντως παρά τις μεγάλες διαφορές που μας χωρίζουν  και τις οποίες ποτέ δεν κρύψαμε , θα επιμείνουμε στην ανάγκη συσπείρωσης των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, με βάση ένα κοινό πρόγραμμα για μια εναλλακτική κυβερνητική λύση, απέναντι στον καταστροφικό μνημονιακό μονόδρομο.

7.Για σας τελικά, με τόσες στρατηγικές διαφορές μεταξύ σας, το ΚΚΕ πώς μπορεί να είναι εν δυνάμει κυβερνητικός σύμμαχος; Και, κυρίως, πώς μπορεί να είναι η ΔΗΜΑΡ;

Η εμμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ σε μια συντηρητική και αντιενωτική στάση, καθώς και η προσχώρηση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ , στο μνημονιακό μπλοκ, δημιουργούν δυσκολίες. Δεν αναιρούν, αντίθετα υπογραμμίζουν την ανάγκη να εντείνουμε την ενωτική μας στρατηγική και πολιτικά και προγραμματικά μας ανοίγματα στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο.

Διανύουμε μια περίοδο μεγάλης κρίσης , ρευστότητας μεγάλων ανακατατάξεων που θα γεννήσει νέες δυνατότητες και ενδεχομένως σχήματα και συμμαχίες.

Αν δεν πετύχουμε να διαμορφώσουμε εγκαίρως , στέρεα και πειστικά μια εναλλακτική λύση με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ , καραδοκεί ο κίνδυνος περαιτέρω ανόδου της λαϊκίστικης ή και ανοικτά ναζιστικής ακροδεξιάς.

8.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευσή του στην κυβέρνηση τι είδους πρέπει να είναι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διαμορφώνει καθημερινά δείγμα γραφής και να οικοδομεί βήμα-βήμα την ολόπλευρη προετοιμασία του, να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Με μαχητικό τεκμηριωμένο λόγο, πειστικό πρόγραμμα, εναλλακτικές προτάσεις σοβαρότητα και ευθύνη για την χώρα και τον λαό της , ιδίως τους ασθενέστερους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη από τα πρώτα της βήματα, αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση αξιοπιστίας και τα εντεινόμενα αδιέξοδα των επιλογών της .

Δεν πιστεύω ούτε στα γιουρούσια , ούτε στην τακτική του ώριμου φρούτου . Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης κοινωνικής συνοχής και προόδου , με μεγάλες αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με τις απαραίτητες συμμαχίες.

Προετοιμαζόμαστε συλλογικά και εντατικά γι αυτό, χωρίς ταυτόχρονα να αφήνουμε σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση, όταν και όπου χρειάζεται.

9.Ταυτόχρονα, οδηγείστε σε ένα ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι συνιστώσες θα αντικατασταθούν με ρεύματα» λένε κάποιοι…

Ο κύβος ερρίφθη. Βαδίζουμε με σχέδιο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άψογες δημοκρατικές διαδικασίες και μαζική συμμετοχή, στην μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών του 4 %, στην συνισταμένη του νέου ΣΥΡΙΖΑ του 27%

Η συλλογική μας απόφαση έχει αγκαλιαστεί εντυπωσιακά από την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στις συλλογικές μας διαδικασίες. Δεν είναι ωστόσο υποχρεωτική . Όσοι έχουν και διατηρήσουν άλλη άποψη, μπορούν να επιλέξουν την συνεργασία και όχι την ένταξη στον νέο ενιαίο , μαζικό ΣΥΡΙΖΑ.

10.Τελικά, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, τι είδους αριστερά είναι κ. Παπαδημούλη;

Φιλοδοξούμε να συνδιάμορφώσουμε την  σύγχρονη ταυτότητα της αριστεράς του 21ου  αιώνα . Μια αριστερά στηριγμένη στις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας , της δικαιοσύνης και της ισότητας. Με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στρατηγικό όραμα, τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Ευρύχωρη και δημοκρατική ικανή  να εκφράσει με βάση το πρόγραμμα μας, το ευρύτερο  δυνατό φάσμα των αριστερών –προοδευτικών δυνάμεων . Μια αριστερά με κυβερνητικό σχέδιο και πρόγραμμα ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων , ικανή να διεκδικήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για να σταματήσει επιτέλους ο παρακμιακός κατήφορος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: