919 + 2 ΤΕΥΧΗ: Εκδήλωση για το περιοδικό Αντί

http://tvxs.gr

Τέσσερα χρόνια μετά το κλείσιμο του περιοδικού Αντί και τρία χρόνια από το θάνατο του εκδότη του, Χρήστου Παπουτσάκη, το Τμήμα Επικοινωνίας και  Μ.Μ.Ε. του  Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας διοργανώνουν την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση για το Αντί στην Αθήνα. 

Γράφει η Ελευθερία Παπουτσάκη.

 Δύο μέρες μετά τις εκλογές, την Τρίτη 8 Μαΐου στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο«Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30), οΒαγγέλης Καραμανωλάκης, οΣτέλιος Κούλογλου, ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Γιώργος Κοντογιώργης και η Ελευθερία Παπουτσάκη θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν τη μακρά πορεία του περιοδικού.

Το Αντί, δεκαπενθήμερη πολιτική και πολιτιστική επιθεώρηση της Αριστεράς, κυκλοφορούσε  σταθερά κάθε 15μέρες από το 1974 έως και το 2008 (περίοδος Β΄). Το πρώτο τεύχος, πράξη αντίστασης, κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της χούντας το 1972 (περίοδος Α΄), ενώ το δεύτερο τεύχος της ίδιας περιόδου, που απαγορεύτηκε από το καθεστώς, κυκλοφόρησε μαζί με το 600ό τεύχος, το 1996.

Το Αντί φιλοξένησε στις στήλες του αναλύσεις, πολιτικά σχόλια, διεθνή θέματα, ρεπορτάζ και αποκάλυψε σκάνδαλα. Προέταξε τον πολιτισμό με μόνιμες στήλες και κριτικές για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το βιβλίο, ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά, έδωσε βάρος στο σκίτσο και ανέδειξε τον Τύπο των επαρχιακών πόλεων ανθολογώντας σχετικά άρθρα, ενώ άνοιξε συχνά διάλογο με τους αναγνώστες του. Δεν υπήρξε κομματικό όργανο και ήταν πάντα ανεξάρτητο και πολυφωνικό, με αποτέλεσμα να γίνεται και δυσάρεστο. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε κάπου ο εκδότης του: «Έδωσε φωνή και βήμα στις πολιτικές μειοψηφίες όλων των πολιτικών κομμάτων».

Ξεχωριστό κομμάτι του έργου του ήταν τα συχνά αφιερώματα σε λογοτέχνες, εικαστικούς και ανθρώπους του πνεύματος (Αναγνωστάκης, Ρίτσος, Ελύτης, Κάλβος, Καρυωτάκης, Τσίρκας, Χατζής, Συκουτρής, Γιανναδάκης, Μποστ, Εγγονόπουλος κ.ά), σε ιστορικά θέματα (ΕΠΟΝ, Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος πόλεμος, Κυπριακό κ.ά.), αλλά και σε πόλεις της Ελλάδας (Χανιά, Βόλος, Καβάλα κ.ά.).

Το Αντί δεν ασκούσε κριτική και δεν κατέθετε την πρότασή του μόνο μέσα από τις στήλες του. Παρενέβαινε γενικότερα στην πολιτική και πολιτιστική ζωή. Μέχρι και «πειρατικό» ραδιόφωνο είχε στήσει, το Ραδιο-Αντίλαλος, το 1983. Στο 200ό, το 400ό και το 600ό τεύχος οργάνωσε τα Αντιφεστιβάλ, γιορτές πολιτισμού και προβληματισμού.

Διοργάνωσε επίσης πολλά συνέδρια: Για το Σοσιαλισμό (1980 και 1986), για το Σύστημα Υγείας (1984), για τις Εξελίξεις στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» το 1990, το Κουρδικό (1991), την ελευθεροτυπία στα Βαλκάνια (1993-1995), τα ΜΜΕ, το Ίντερνετ (1995, άγνωστο λίγο πολύ τότε στη χώρα μας), τον Εμφύλιο (1999).

Προέταξε ακόμη την προστασία του περιβάλλοντος και οργάνωσε καμπάνιες και δενδροφυτεύσεις, αναδεικνύοντας το πρόβλημα του Ελαιώνα της Αθήνας, αλλά και των καταπατήσεων στο πάρκο Ελευθερίας.

Γνωστοί δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ, κριτικοί, γελοιογράφοι και πολιτικοί που σημάδεψαν τον δημόσιο βίο της χώρας μας ξεκίνησαν από εκεί την πορεία τους. ΤοΑντί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας ανθρώπων που ξενυχτούσαν στα γραφεία του, που περνούσαν από εκεί για να συνεισφέρουν με τις ιδέες και τις απόψεις τους, ανθρώπων που έστελναν τα άρθρα, τα σκίτσα, τη γνώμη τους. Ήταν όμως και έργο του επίμονου και ανυποχώρητου εκδότη του. Συνέχισε να υπάρχει και να εκδίδεται επί 34 χρόνια χάρη στο ενδιαφέρον και την αγάπη του τελικού του αποδέκτη, του αναγνωστικού του κοινού.

Η προσφορά και οι προτάσεις του, τόσο με το μελάνι στο φτηνό χαρτί όσο και στην πραγματική ζωή με τις πρωτοβουλίες, τις καμπάνιες, τις γιορτές και τα συνέδρια σημάδεψαν τη μεταπολίτευση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: