Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Η κρίση είναι δική τους»

http://duendemagazine.gr

Συνέντευξη: Μαρία Μανωλέλη

Βρέθηκα με το Δημήτρη Ζερβουδάκη μέσα στο στούντιο, την ώρα που ηχογραφούσε το νέο του CD, το οποίο θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Τα τραγούδια του CD καθώς και παλιά αγαπημένα θα παρουσιάζονται όλες τις Παρασκευές του Μαρτίου στην Αυλαία.

Αφορμή για τη νέα του δουλειά στάθηκε ένα τετράδιο που στις αρχές του ’80, ο φοιτητής τότε Δημήτρης Ζερβουδάκης, χρησιμοποιούσε σαν ημερολόγιο γράφοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα από σκόρπιες σκέψεις μέχρι ποιήματα. Το υλικό γλίτωσε από διάφορες μετακομίσεις αλλά παρέμενε κάπου καταχωνιασμένο μέχρι που έπεσε στα χέρια της κόρης του η οποία άρχισε να το ξεφυλλίζει. Ο Δημήτρης αφού το ξεφύλλισε και αυτός το έδωσε στη Σοφία Γεωργατζή να ρίξει και εκείνη μια ματιά. Η Σοφία πέρα από την καλλιτεχνική της ιδιότητα το κοίταξε και ως φιλόλογος βάζοντας του μια κάποια τάξη. Μέσα στο τετράδιο βρήκε διαμάντια και το υλικό για την επόμενη δουλειά του Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Πως είναι δυνατόν στίχοι και σημειώσεις που γράφτηκαν πριν από 30 χρόνια να είναι σήμερα επίκαιρα; Δεν άλλαξαν και πολύ κάποια πράγματα ή εσύ έμεινες πιστός στις αρχικές σου αλήθειες;

Νομίζω πως ένιωσα χρέος να επιστρέψω σε αυτές. Τις είχα νικήσει με επιμέλεια, έχοντας βάλει κάποια πράγματα στην άκρη κι όμως με βρήκαν. Αυτά που έγραφα τότε προβάλλονται στο τώρα με έναν τρόπο πολύ επίκαιρο. Το θέμα είναι ότι κατάλαβα καλά μέσα από αυτές τις σημειώσεις πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Βλέπεις δηλαδή στοιχεία του τότε στην παρούσα κατάσταση της χώρας; Πώς βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί;

Η παρούσα κατάσταση κρύβει έναν σοβαρό πολιτικό πολιτισμό. Υπάρχει κουλτούρα, υπάρχουν μουσικές, υπάρχει τρόπος ζωής εκεί έξω. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Θα ήταν αλλιώς αν υπήρχαν 10 π.χ. προβοκάτορες κουκουλοφόροι και σε αυτούς να οφειλόταν όλη η οργή που βλέπουμε. Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει κόσμος με αίμα που βράζει και πλέον έχει σαρκώσει. Ευτυχώς έχει σαρκώσει. Το σύστημα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει το αίμα να σαρκώσει. Σημείο καμπής ήταν η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008. Δεν μπορώ να κλάψω για τις υλικές ζημιές και να λυπηθώ για τις καμένες τράπεζες, όταν περισσεύει τόση υποκρισία προς το λαό. Αυτό είναι το πραγματικό πλιάτσικο και αυτοί είναι οι πτωματοφάγοι που έχουν πέσει πάνω στον κόσμο. Δεν έχουν πει τόσα χρόνια ούτε ένα όχι. Ναι σε όλα!

Ο λαός είναι συνένοχος;

Τώρα θα φανεί αν ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη συνενοχή του και αν θα κάνουν το βήμα να απομακρυνθούν από την τραμπάλα τους. Τι να τους τάξουν πια; Δεν υπάρχουν διορισμοί, όλα αυτά που έταζαν πέθαναν. Δεν έμεινε τίποτα. Όλο αυτό το σάπιο πράγμα πρέπει να πάει από εκεί που ήρθε. Να δημιουργηθούν καινούριοι συσχετισμοί.

«Πρέπει να ζήσουμε την επανάσταση μέσα μας». Έτσι είχες πει σε μια παλαιότερη συνέντευξη. Αυτό εννοούσες;

Υπήρχε ένα motto από τον Μάη του ’69. «Μην καθημερινοποιείς την επανάσταση. Επαναστατικοποίησε την καθημερινότητα». Είναι καίριο. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει ένας έρωτας με τη ζωή. Να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε. Να προσεγγίσουμε τη ζωή μας με τη έννοια ότι είναι τόσο μοναδική που δεν μπορούμε να τη χαρίζουμε σε κανέναν με τέτοιο τρόπο, μόλις συμφιλιωθούμε με αυτό θα είναι πια εύκολο να εναρμονιστούμε. Φαντάζομαι πως ζώντας παρατεταμένα, κάνοντας πράγματα που δεν αγαπάς καταλήγεις να ζεις τη ζωή κάποιου άλλου.

Πες μου τι έχετε ετοιμάσει; Τι θα δούμε στην Αυλαία τον Μάρτιο;

Νιώθω την ανάγκη να ανοίξω συζήτηση με το κοινό… Θα δούμε… Αυτό που ξέρω είναι ότι θα βρεθούμε εκεί μαζί με τη Σοφία Γεωργατζή που είναι ο συνδετικός κρίκος και το γυναικείο στοιχείο σε μία κατά τα άλλα ανδροκρατούμενη ορχήστρα (Νίκος Παπαδόπουλος – κιθάρες / Θάνος Κολοκυθάς – μπάσο και κιθάρες / Θανάσης Αρχανιώτης – τύμπανα / Δημήτρης Οικονομίδης – πιάνο / Γιάννης Καπετανάκης – λύρα). Τρεις γενιές μουσικών στην ίδια σκηνή. Θα παρουσιάσουμε και τα τραγούδια του νέου δίσκου αλλά μαζί θα πούμε και τα παλιά μας. Εκτός από την ανάγκη να γίνει συζήτηση με το κοινό ξέρω πως οι εμφανίσεις αυτές θα έχουν μήνυμα. Το νιώθω.

Εμείς το περιμένουμε! Καιρός είναι πια να ειπωθούν και να τραγουδηθούν τα ανείπωτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: