Για μια μεγάλη αριστερή συμμαχία, ευρύτερη του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέντευξη Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ημερησία

1 Συμμερίζεστε την άποψη που διατυπώνεται πλέον και με πηχυαίους τίτλους στην ευρωπαϊκό τύπο ότι  η ηγεσία της Ευρώπης αντιμετωπίζει με παιδαριώδη τρόπο την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ή θεωρείτε ότι το πρόβλημα είναι δομικό της ευρωζώνης και όχι τόσο προσώπων;

Δυστυχώς έχουμε και τα δύο . Μια ελλιποβαρή ,άτολμη, δογματικά νεοφιλελεύθερη συλλογική ευρωπαϊκή ηγεσία που αρνείται να αναγνωρίσει τα δομικά, συστημικά  προβλήματα του ευρώ .Σέρνεται πίσω από τις ασύδοτες αγορές, αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες ριζικές αλλαγές. Για μια επανίδρυση με «περισσότερη» και «διαφορετική» Ευρώπη, που να δουλεύει και να νοιάζεται περισσότερο για τους πολίτες και τους λαούς και όχι για τους τραπεζίτες.

Στους καιρούς του καζίνο-καπιταλισμού, δεν μπορεί να σταθεί ένα ισχυρό κοινό νόμισμα, χωρίς μια άμεση πολιτική λύση στο πρόβλημα του χρέους. Με σχέδιο για κοινή οικονομική πολιτική , ισχυρή κεντρική τράπεζα, μεγαλύτερο κοινό ταμείο , ισχυρές πολιτικές αλληλεγγύης , αναδιανομής συνοχής, με ισχυρή, ενιαία και δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία.

  2 Πως ένας κατεξοχήν ευρωπαϊστής αριστερός όπως εσείς ,ακούτε κατά καιρούς  τις τοποθετήσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από το ευρώ και κήρυξη στάσης πληρωμών ως λύση στο πρόβλημα μας; 

Ο Αλέξης Τσίπρας που εκφράζει θεσμικά και κατά τεκμήριο την πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί πολιτικής ρύθμισης του χρέους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και επανίδρυση της Ευρώπης και όχι στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή. Οι απόψεις που αναφέρατε υπάρχουν .Εκφράζουν αυτούς που τις διατυπώνουν .Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο είναι αντίθετες με την συλλογική θέση του ΣΥΝ .

Ακόμα και η Αλέκα Παπαρήγα , που επιδιώκει την διάλυση της Ε.Ε. και την αποδέσμευση της Ελλάδας , αναγνώρισε με παρησσία  ότι στις σημερινές συνθήκες , η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για τον Ελληνικό λαό .

Είμαστε αντίθετοι στην επιστροφή στην εθνική απομόνωση που για την Ελλάδα θα οδηγούσε και σε μια τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση , την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα

 3  Αν κάποιος παρακολουθήσει με προσοχή τις τοποθετήσεις σας για σειρά θεμάτων από την οικονομία μέχρι τα φαινόμενα πολιτικής και κοινωνικής βίας αποκομίζει κανείς την αίσθηση ότι είστε λίγο …μοναχικός καβαλάρης  στην Κουμουνδούρου μετά και την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη και των άλλων στελεχών της λεγόμενης ανανεωτικής πτέρυγας; Πως αποτιμάτε σήμερα αυτό το διαζύγιο;

Σας βεβαιώνω ότι δεν νοιώθω καθόλου μοναχικός καβαλάρης .Με τις απόψεις μου συμφωνούν χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ και ένα μεγάλο μέρος της διευρυνόμενης κοινωνικής βάσης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όσα λέω και πράττω άλλωστε , στηρίζονται και σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος μου, του Συνασπισμού.

Ένα χρόνο μετά την διάσπαση του Συνασπισμού είμαι ακόμα περισσότερο βέβαιος ότι ήταν ένα ιστορικό λάθος .Έπρεπε και μπορούσε να αποτραπεί .Ειδικά αυτή τη περίοδο του μνημονίου και της άγριας μονόπλευρης λιτότητας χωρίς προοπτική ,οι πολίτες ζητούν μια αριστερά ισχυρή ,συσπειρωμένη ,σύγχρονη ,μάχιμη, πειστική.

Ο Συνασπισμός καλείται να πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία για μια μεγάλη συμμαχία ευρύτερη του ΣΥΡΙΖΑ , στηριγμένη στην κεντρική διαχωριστική γραμμή που δημιουργεί η καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών  νόμων.

Να απευθύνουμε πρόταση διαλόγου για κοινή δράση με στόχο ακόμη και την εκλογική σύμπραξη στις δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα αριστερά από το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς και της Οικολογίας. Η δεδομένη άρνηση και εχθρότητα της ηγεσίας του ΚΚΕ σε αυτή τη πρωτοβουλία ,δεν θα πρέπει να μας εμποδίσει να προχωρήσουμε μαζί με όσους συμφωνούν .

Ένας καλός και σεβαστός μου σύντροφος στον ΣΥΝ, ο Γιάννης Δραγασάκης έχει πει «Αριστερό στις μέρες μας είναι ότι ενώνει» . Το προσυπογράφω.

 4 Επί μακρό ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι ασπάζεται και καλύπτει πολιτικά κάθε μορφή διαμαρτυρίας χωρίς έστω να διαβαθμίζει το δίκαιο των αιτημάτων ή ακόμη και τα μέσα της αντίδρασης. Επιμένετε ότι όλα εντάσσονται στο σχέδιο συκοφάντησης ή αναγνωρίζετε ότι δίνετε και εσείς λαβές;

 Η συλλογική μας θέση είναι απολύτως σαφής,  «Ναι» στην σκληρή αντιπολίτευση στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «Ναι» στους ειρηνικούς μαζικούς πολιτικούς αγώνες , «Όχι» στη βία και τους προπηλακισμούς.

Η συκοφαντική  εκστρατεία εναντίον μας ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» ,για «κόμμα τραμπούκων» κλπ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Λειτούργησε ως μπούμερανγκ εναντίον των εμπνευστών της. Το πιστοποιούν με εντυπωσιακά ευρήματα, όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση απέσυρε  και εξαφάνισε από τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες τους βασικούς εκφραστές αυτής της χυδαίας συκοφαντικής στοχοποίησης του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ .

  5 Προσωπικά εσείς δεν είχατε δισταγμό να αποδοκιμάσετε καθαρά τους προπηλακισμούς και να  υποδείξετε την κάλπη ως το προσφορότερο μέσο για το «μαύρισμα» των πολιτικών. Τη θέση αυτή υιοθέτησε μετά από πολλές μέρες ο Αλ. Τσίπρας. Τον πείσατε ή εξαρχής αυτή ήταν και η δική του άποψη απλά απέφευγε να την πει δημοσίως ;

Ασφαλώς με ικανοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε την ίδια διατύπωση και την ίδια προτροπή προς τους πολίτες , για την αποδοκιμασία της βίας και των προπηλακισμών .Το είχε κάνει άλλωστε , με άλλες διατυπώσεις , εξ ονόματος όλου του ΣΥΡΙΖΑ , από την πρώτη στιγμή.

Είναι αυτονόητο ότι ανταλλάσουμε απόψεις διαρκώς .Συνεργαζόμαστε πολύ καλά , χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντα και στο 100%.

Πέρα όμως από διαφορές τόνου , χρωματισμού και πολιτικού timing, δεν διαπιστώνω μείζονες διαφορές σε θέματα πολιτικής στρατηγικής , γιατί απλά κινούμαστε και σεβόμαστε το πλαίσιο των συλλογικών κομματικών αποφάσεων.

 6 Είναι τελικά ο ΣΥΝ δέσμιος των «διαθέσεων» και των «επιδιώξεων» των Συνιστωσών υπό το φόβο μιας ακόμη διάσπασης; Και η δράση «εντός και εκτός» του Αλ Αλαβάνου , όπως ισχυρίζονται κάποιοι «θολώνει» ακόμη και τώρα τις επιλογές του διαδόχου του;

Το τελευταίο εξάμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή ανοδική πορεία γιατί προβάλλει ένα πιο καθαρό και συνεκτικό πολιτικό και προγραμματικό στίγμα :

  • Δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ,αλλά και σαφές μέτωπο στην ΝΔ αλλά προβολή εναλλακτικών προτάσεων για το χρέος , την ανάπτυξη, την αναδιανομή.
  • Ναι στην έντονη ειρηνική διαμαρτυρία  -Όχι στη βία και τους προπηλακισμούς.
  • Διεκδίκηση ριζικών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή πορεία , κόντρα στην γραμμή της παθητικής προσαρμογής αλλά και την οπισθοδρόμηση  στον Εθνικό απομονωτισμό.
  • Ανοικτά αυτιά και επικοινωνία με τις «πλατείες» , χωρίς καμιά διάθεση για καπέλωμα.
  • Ενωτικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη αριστερά που θα κλιμακωθούν.

Η προσωπική συμβολή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την πορεία είναι πολύ θετική. Ο Αλέκος Αλαβάνος με τα καμώματα του όπως ήταν φυσικό έχει αυτοαναιρεθεί και έχει αποδυναμωθεί. Μακάρι να ξαναβρεί τον παλιό καλό του εαυτό και να συνδράμει στην συλλογική μας προσπάθεια.

Όσοι πέρσι πίστεψαν ότι με την διάσπαση του ΣΥΝ θα ξεμπερδέψουν με την ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά, έχουν διαψευσθεί παταγωδώς.

Το επόμενο διάστημα «πατώντας» σταθερά πάνω στις επιτυχίες της τελευταίας περιόδου, πρέπει να κινηθούμε σοβαρά και σταθερά τολμηρά και έγκαιρα για την συγκρότηση μιας πλατείας αντιμνημονιακής, αντιφιλελεύθερης συμμαχίας πολύ ευρύτερη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

  7 Παρά το γεγονός ότι η δεξαμενή των « αγανακτισμένων» και «οργισμένων» πολιτών διογκώνεται δεν υπάρχουν τουλάχιστον δημοσκοπικά ενδείξεις ότι θα σας επιλέξουν στην κάλπη; Σας απασχολεί ότι παρ οτι «σας αγαπούν» δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάνε μέχρι την κάλπη να σας ψηφίσουν;  

Θα είμαστε ανιστόρητοι και αφελείς αν πιστεύαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε στις κάλπες όλους ή τους περισσότερους «αγανακτισμένους». Εκεί λοιπόν συνυπάρχουν αντιφατικά ή και αντίθετα ρεύματα και προτάσεις.

Ο δικός μας κόσμος ήταν και θα ξαναβρεθεί μετά την θερινή κοιλιά, στις «πλατείες» αλλά και στις άλλες ειρηνικές μορφές που θα «γεννήσει» αυτό το κίνημα. Πιο πολύ για να ακούσει και λιγότερο για να πει και καθόλου για να καπηλευθεί.

Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να μετασχηματίσει την αγανάκτηση σε ελπίδα και προοπτική, με ένα συνεκτικό και πειστικό πολιτικό σχέδιο για την ανόρθωση, την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας.

8 Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών και μη επίτευξης αυτοδυναμίας, υπό ποιες προϋποθέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμπαινε σε μια συζήτηση συμμετοχής σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα;

Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Η Ελλάδα πρέπει να μπει οριστικά, στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας .

Κλειδί σε μια τέτοια εξέλιξη είναι ο εκλογικός νόμος. Διεκδικούμε την απλή αναλογική. Αν την δεχτούν οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς ή έστω μόνο ο πρώτος, τότε μπορεί να ισχύσει και στις επόμενες εκλογές.

Με την ψήφο του, ο πολίτης θα δώσει τους νέους συσχετισμούς, σαρώνοντας ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Αν η κάλπη μας δώσει την δύναμη και την δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε μια νέα πλειοψηφία ικανή να στηρίξει μια διαφορετική προοδευτική πολιτική, θα την αξιοποιήσουμε με σεβασμό στο πρόγραμμά μας και την εντολή του ελληνικού λαού.

Αυτό πάντως που έχουμε αποκλείσει κατηγορηματικά, είναι να μετάσχουμε ή να στηρίξουμε ως δεκανίκι μια κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία-ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική του μνημονίου και της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.

One Trackback to “Για μια μεγάλη αριστερή συμμαχία, ευρύτερη του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέντευξη Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ημερησία”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: