Νομιμοποίηση των μεταναστών, για μη επιβάρυνση του Ασφαλιστικού

www.tvxs.gr

Να διευκολυνθεί η νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών και να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία, με πολιτικά δικαιώματα, οι νόμιμοι μετανάστες, ώστε να δοθεί μια λύση οι προσκεκλημένοι της Επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, Σάββας Ρομπόλης (Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ), Θάνος Μαρούκης (ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ) και Ιορδάνης Ψημμένος, (αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου).

Στην εισήγησή του, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, ανέφερε πως η αδήλωτη εργασία ανέρχεται συνολικά στην Ελλάδα, στο 24% του συνόλου των απασχολουμένων, προκαλώντας απώλειες 5 δισ. ευρώ ετησίως, για το σύστημα ασφάλισης.

Το φαινόμενο «μαστίζει κυρίως τους κλάδους της γεωργίας, των ξενοδοχείων, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και αφορά, τόσο τους Έλληνες, όσο και τους μετανάστες». Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, ο κ. Ρομπόλης υπενθύμισε το παλαιότερο σύνθημα της ΓΣΕΕ, «μετανάστες – ισότιμοι πολίτες», θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται το φαινόμενο της προσφυγής των εργοδοτών στην αδήλωτη εργασία, προκειμένου να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους προς τους Έλληνες εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο Ιορδάνης Ψημμένος, παρατήρησε πως «δεν υπάρχει σήμερα κίνητρο τακτοποίησης οφειλής προς δημόσιο οργανισμό εκ μέρους των μεταναστών», καθώς «τα κίνητρα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι μεγαλύτερα από εκείνα της άτυπης απασχόλησης». «Είναι εργαζόμενοι, πρέπει να γίνονται πολίτες. Δεν μπορείς να τους ζητάς να ασφαλιστούν σε ένα ταμείο, χωρίς δυνατότητα απόκτησης άλλων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει πουθενά στην ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης, να μην εξετάζονται και οι δύο παράμετροι ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ψημμένος, έθιξε και το ζήτημα της «αναβίωσης του δουλεμπορίου» στους τομείς της πορνείας και της υπηρετικής εργασίας, υποστηρίζοντας πως «για να μπορέσει να υπάρξει αρνητική συμβολή στις δύο αγορές, θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη μετατόπιση του πληθυσμού αυτού σε άλλους τομείς», ενώ παράλληλα επικαλέστηκε μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων «ζουν και προοδεύουν» λόγω της ένταξης αλλοδαπών στη γεωργία ή την οικιακή εργασία».

Τέλος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Θάνος Μαρούκης, επισήμανε πως οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 350.000-440.000 άτομα, ενώ οι έγκυρες άδειες παραμονής φθάνουν τις 700.000. Από αυτούς, οι 140.000 είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και 407.000 στο ΙΚΑ.

Κατά τον κ. Μαρούκη, οι υπολογισμοί του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, για επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. κατά 150 εκ. ευρώ, λόγω της περίθαλψης παράνομων μεταναστών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς βάσει του νόμου, οι τελευταίοι δεν δικαιούνται νοσοκομειακής περίθαλψης, παρά μονάχα για έκτακτες περιπτώσεις στις οποίες υφίσταται κίνδυνος για την υγεία τους και η πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία, γίνεται με την καταβολή 3 ευρώ και με τις εξετάσεις να πληρώνονται υποχρεωτικά. Άλλο τόσο, υπάρχει το φαινόμενο εγκύων γυναικών που δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να γεννήσουν, προκειμένου να μην δώσουν τα στοιχεία τους, με βάση τα οποία θα κινδυνεύσουν με απέλαση ή καταγραφή.

Ο συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ πρότεινε, τέλος, να μειωθεί στα 100 ένσημα ετησίως η προϋπόθεση για νόμιμη παραμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα, η οποία έχει σήμερα μειωθεί στα 120 ένσημα. «Δεν βλέπω κάτι το αρνητικό, αν διατηρηθούν κάποιες άδειες διαμονής, άμα ο άλλος, έστω κι αν έχει πάει στην Αλβανία, πληρώνει εισφορές εδώ», διευκρίνισε αργότερα.

Οι αναφορές του Θ. Μαρούκη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ηλία Πολατίδη, ο οποίος κατηγόρησε το ΕΛΙΑΜΕΠ για κατευθυνόμενη επιστημονική εργασία. «Τι θα πει ότι οι Έλληνες ζουν και προοδεύουν;», αναρωτήθηκε και για τον Ι. Ψημμένο. «Τι θα παθαίναμε αν ορισμένες μάνες της ψωροελίτ, αντί να πηγαίνουν για καφέδες κάθονταν να φυλάνε τα μωρά τους; Γνωρίζετε πως έρχονται στους βουλευτές της επαρχίας γυναίκες που ζητούν οποιαδήποτε δουλειά για 400 ευρώ;», σημείωσε ο βουλευτής.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκιος, ο οποίος σημείωσε πως «η Ε.Ε. ορθώνει συρματοπλέγματα και τείχους, αλλά αυτός που πεινάει θα φύγει. Έχουν γίνει συζητήσεις, για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος στις χώρες προέλευσης των μεταναστών;».

One Comment to “Νομιμοποίηση των μεταναστών, για μη επιβάρυνση του Ασφαλιστικού”

  1. Η αριθμητική σχέση ξένων λαθρομεταναστευτών στήν Ελλάδα, μέ τούς Ελληνες κατοίκους είναι επικίνδυνα δυσανάλογη. Στήν πλειοψηφία τους αυτοί οί μετανάστες προέρχονται από Μουσουλμανικές χώρες, οί οποίοι είναι αδύνατον νά αφομοιωθούν από τόν Έλληνικό καί Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής καί πολιτισμό. Εξ΄ αιτίας αυτής τής δυσανάλογης σχέσης αυτοί που θά υποφέρουν αρνητικές επιροές θά είναι οί Ελληνες. Θά συμβεί αυτό που συμβαίνει στήν Μ. Βρετανία καί Γαλία όπου οί Βρετανοί καί οί Γάλοι νιώθουν ξένοι στήν ίδια τους τήν Χώρα.
    Ενώ, σ΄αυτήν τήν δοξασμένη Χώρα τού παραλόγου τρέφει τό κράτος χιλιάδες ιερωμένους, μοναχούς καί μοναχές, συντηρεί εκκλησίες καί μοναστήρια, ένας ολόκληρος πλυθησμός χιλιάδων άχρηστων καί αργόσχολων ατόμων πληρώνονται γιά νά κάθονται καί νά τεμπελιάζουν κοστίζοντας στό κράτος πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως καί αντί νά σταματήσει αυτή τήν χρηματοδότηση καί νά τούς υποχρεώσει νά πάνε αυτοί νά δουλέψουν στούς αγρούς, στά εργοστάσια καί όπου αλλού, εσείς ζητάτε νά μονιμοποιήσει μουσουλμάνους φανατικούς καί μισαλόδοξους νά τούς δώσει ίσα πολιτικά δικαιώματα αλλιώνοντας έτσι τήν όποια ομοιομορφία τής Ελληνικής κοινωνίας, καί τόν πολιτισμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: