Η Δανάη Παπουτσή μιλά για την τέχνη και τον πολιτισμό στις μέρες μας

από το blog Οδόφραγμα:http://redbandiera.blogspot.com/

Σε μία περίοδο που η λέξη κρίση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε πτυχής της, εκατοντάδες  αναλύσεις και τοποθετήσεις έχουν αναπτυχθεί, ιδιαίτερα για το οικονομικό σκέλος της. Όμως εκτός από αυτήν την εκδοχή της υπάρχει και η πολιτισμική, η οποία διαπερνά την κοινωνία, σβήνει χαμόγελα και χρώματα καλλιτεχνικά, εναλλακτικά, ανήσυχα και αισιόδοξα. Ιδιαίτερα αυτήν την γκρίζα πλευρά αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες που αναζητούν χώρο έκφρασης και δημιουργίας ανάμεσα σε φραγμούς και εμπόδια. Η Δανάη Παπουτσή, μια ενεργή καλλιτέχνιδα της νέας γενιάς, τιμά το Οδόφραγμα με την θετική ανταπόκριση της στα ερωτήματα του και μας μιλά για την τέχνη και το πολιτισμικό στίγμα της εποχής μας….

Η περίοδος που ζούμε έχει σημαδευτεί από μια πολύπλευρη κρίση, πως εμφανίζεται η πολιτισμική εκδοχή της;

Όπως σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής έτσι και η κρίση επηρέασε και επηρεάζει και τον πολιτισμό. Τα χρήματα που έδινε το κράτος για την τέχνη λιγοστεύουν και  σε κάποιες περιπτώσεις μηδενίζονται, ενώ και ο κόσμος πλέον δεν έχει την οικονομική άνεση να ξοδεύει όσα ξόδευε παλιά για την έξοδο του. Αυτό δημιουργεί  σταδιακά ένα νέο τοπίο στο χώρο του πολιτισμού που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Βρίσκω θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Από τη μια γίνεται ένα ξεσκαρτάρισμα που ήταν αναγκαίο μέσα στον πληθωρισμό που ζούσαμε, από την άλλη φωνές που αξίζουν δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν εύκολα και συχνά σιγούν.  Εκείνο που διαφαίνεται είναι η σταδιακή ανάγκη για διάλογο των δημιουργών μεταξύ τους  για ανοιχτές διαδικασίες και συνεργασίες. Και ευτυχώς, έχει αρχίσει να γίνεται.

 

Υπάρχει χώρος έκφρασης για τους νέους καλλιτέχνες σε αυτό το ασφυκτικό σκηνικό;

Θέλω να πιστεύω πως πάντα υπάρχει χώρος έκφρασης. Όταν υπάρχει η επιθυμία και η ανάγκη βρίσκουμε τον τρόπο. Το δίκτυο επίσης, βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Συχνά, οι δυσκολίες είναι αυτές που γεννούν νέες συνθήκες, νέους τρόπους έκφρασης, νέες νοοτροπίες. Όλα τα νέα κινήματα στην τέχνη μέσα από κρίσεις έχουν αναδυθεί. Η ίδια η τέχνη δεν περιέχει η δεν πρέπει να περιέχει κανένα στοιχείο εφησυχασμού. Στα δύσκολα πάντα γεννιούνται νέα πράγματα. Αρκεί στα δύσκολα να μην κάνουμε πίσω.

Μπορεί ένα νέος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τέχνη και να ζήσει με αξιοπρέπεια σήμερα;

Είναι πολύ δύσκολο. Πάντα ήταν. Πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι που ξεκινούν να ασχοληθούν με την τέχνη, δυσκολεύονται να επιβιώσουν και γι’ αυτό οι περισσότεροι κάνουν παράλληλα κι άλλες δουλειές. Στο εξωτερικό θεωρείται αυτονόητο. Πολλοί νέοι μπαίνοντας στο μονοπάτι αυτό, μόλις δουν ότι δεν είναι εύκολο να ζήσουν μόνο απ΄την τέχνη, εγκαταλείπουν. Και το φοβερό είναι ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους νέους.  Γνωρίζω πάρα πολλούς ανθρώπους επιτυχημένους στη δουλειά τους, συγγραφείς, ηθοποιούς κτλ, που επίσης δε μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Είναι αρκετά δύσκολο να συνδυάσει κανείς τέχνη και χρήματα, ειδικά στην Ελλάδα.

 

Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι χώροι πολιτισμού, λειτουργούν ακόμα φιλόξενες στέγες για νέους καλλιτέχνες;

Εάν μιλήσουμε για τη Αθήνα υπάρχουν  χώροι που μπορούν αν στεγάσουν πολιτιστικές δράσεις. Η Αθήνα, που την αγαπώ πάρα πολύ, έχει πολλά στραβά αλλά έχει και κάποια μαγικά στοιχεία. Η πολυπλοκότητα και η αντίφαση της παράγουν χώρους που μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς. Φυσικά απαιτούν ρίσκο. Και σίγουρα ενέχουν ανασφάλεια. Αλλά πότε έγινε κάτι καινούργιο κάτι ριζοσπαστικό με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας; Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα , αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη συνολική δυσκολία ως μια ευκαιρία. Και μέσα από τις κλειστές πόρτες να ανακαλύψουμε χαραμάδες. Αλλιώς θα είναι σκούρα τα πράγματα., αν δεν το δούμε έτσι..
Στην τέχνη κυριαρχεί το χρώμα, εσύ ποια απόχρωση θα χρησιμοποιούσες αν ζωγράφιζες την εποχή μας;

Με τα χρώματα και ιδιαίτερα τις αποχρώσεις τους δεν τα πάω πολύ καλά. Πάντα έβλεπα τα πράγματα ασπρόμαυρα. Κάτι που προσπαθώ να αλλάξω, η αλήθεια είναι. Μου έλειπαν πάντα τα ενδιάμεσα. Οι αποχρώσεις, όπως λες, και στη διάθεση και στα χρώματα και παντού. Υπό αυτή την έννοια το ασπρόμαυρο θα χρησιμοποιούσα για την εποχή. Δεν ξέρω αν είμαστε σε αυτή τη φάση όμως. Είναι και μεταβατική η περίοδος  οπότε όλες οι αποχρώσεις θα μπορούσαν να χωρέσουν. Μπορεί να χρησιμοποιούσα αποχρώσεις του μοβ. Που είναι και αγαπημένο.

 

Σύντομο βιογραφικό της Δανάης Παπουτσή

 

H Δανάη Παπουτσή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθηνά. Ζει στα Εξάρχεια. Φοίτησε στη Δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και στην σχολή της Μαίρης Βογιατζή – Τράγκα (2004).

Στο θέατρο έχει παίξει στις παραστάσεις: «Ματωμένος Γάμος» του Φ.Γκ.Λόρκα, «Μήδεια» του Ευριπίδη, «Το ουρλιαχτό του έρωτα» του Σάκη Τσιλίκη, «Γέρμα» του Φ.Γκ.Λόρκα, «Ελένη» του Ευριπίδη, «Φόνισσα», του Αλ.Παπαδιαμάντη, «Μου μιλάτε για κείνον», σπονδυλωτή παράσταση στο Θέατρο Βαφείο, και συμμετείχε και στο «24 HR PLAY», στο θέατρο Χώρα. Η τελευταία της δουλειά ήταν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας στο έργο  «Δακρυγόνα», του Αλέξη Σταμάτη.

Παραμένει σταθερό μέλος του θεάτρου Βαφείου και της θεατρικής ομάδας «Προσωδία» που ίδρυσε ο Λάκης Καραλής.

 

Έχει παίξει σε ταινίες μικρού μήκους και έχει αποσπάσει Τιμητική διάκριση β’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου »Βαγγέλης Κοτρώνης», για την ταινία ‘’Πάσας τας εντολάς αυτού’’ σε σκηνοθεσία Χάρη Ξυδιά.

Συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘’Νέοι ηθοποιοί’’ σε σκηνοθεσία Νίκου Σταμπουλόπουλου (ΕΡΤ- εκπομπή Παρασκήνιο).

To 2007 ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα ως στιχουργός, στο άλμπουμ «Μωβ» του συνθέτη Σάκη Τσιλίκη.

Ακολούθησε το «Πρωινό Άστρο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκε από τον ίδιο συνθέτη. Στο άλμπουμ τραγουδούν: Πάνος Κατσιμίχας, Πέτρος Πανδής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Χατζής, Βαγγέλης

Μαρκαντώνης, Γιώργος Μιχαήλ, Βασίλης Παγώνης.

Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ από την Oxygen Music με τίτλο «Ταμπλό Βιβάν». Έχει γράψει τους στίχους και τραγουδάει.

Το 2010, το διήγημά της με τίτλο ‘’Σταθμός’’ διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος. Το βιβλίο με όλα τα βραβευθέντα διηγήματα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκης.

Τον Οκτώβρη του 2011, θα κυκλοφορήσει και το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δανάη επισκεφτείτε τη σελίδα της στο www.facebook.com/danaipapoutsi

Υ.Γ. Το Οδόφραγμα ευχαριστεί την καλή του φίλη Δανάη Παπουτσή για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε, και την αποχαιρετά προς το παρόν με την φράση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου: ο κινηματογράφος, το θέατρο, οι τέχνες δεν είναι μια ιστορία κέρδους, αλλά πνεύματος και ηθικού αναστήματος ενός λαού.»

συνέντευξη-επιμέλεια: Γιώργος Πιέρρος

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: