Το τσουνάμι της Μεσογείου θα φτάσει στις Βρυξέλλες

του Ν.Μηλαπίδη

από aixmi.gr

Ακόμα και οι πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της Ε.Ε και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης διαπιστώνουν ότι υπάρχει ένα σοβαρό χάσμα, μια αυξανόμενη απόσταση, μια ανησυχητική αποξένωση των Ευρωπαίων πολιτών από την Ε.Ε και την ευρωπαϊκή ιδέα.

Βρισκόμαστε μπροστά στην αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και την εξάντληση του σημερινού διακυβερνητικού μοντέλου στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η Ευρώπη όφειλε να είναι πιο ισχυρή, αλλά δεν είναι. Δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική, χάνει τις αρχικές της αξίες και υποχωρεί από το κοινωνικό μοντέλο πρόνοιας.

Οι Ευρωπαίοι στέκονται δύσπιστοι μπροστά στους μύθους περί ισχυρής ομοιογένειας και διαπιστώνουν τις εθνικές διαφοροποιήσεις. Η κοινωνική πρώτη ύλη της Ευρώπης δε ζυμώθηκε σε έναν ευρωπαϊκό λαό και η πολιτική ένωση φαντάζει ουτοπία.

Η Ελλάδα εξόκειλε με δική της ευθύνη αλλά η διάσωσή της απαιτεί κι Ευρωπαίους πολιτικούς-καπετάνιους που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για όλα τα «ακυβέρνητα καράβια» στην Μεσόγειο κι όχι μόνο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάστηκαν και αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανεπαρκή. Το ευρώ εκδόθηκε πάνω σε μια οικονομική και νομισματική ενοποίηση (ΟΝΕ) όπου το «Ο» δεν υπήρχε.

Τώρα που η κρίση χρέους κι ελλείμματος έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της, οι ισχυρότερες δυνάμεις της Ε.Ε (Γερμανία, Γαλλία) αντί να διασφαλίσουν την επιβίωση και την συνοχή του ευρωπαϊκού συγκροτήματος, επιβάλλουν και καταφεύγουν σε εθνικές λύσεις. Ο οικονομικός εθνικισμός οδηγεί μαθηματικά σε συγκρούσεις εντός των κρατών-μελών και εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η διασύνδεση της αγοράς που με πάθος διαφεντεύουν, μεταξύ των κρατών-μελών είναι τέτοια που αν δε στηριχτούν τα πιο αδύναμα κράτη μέσω ενιαίας πολιτικής, τότε οι ζημίες που θα προκύψουν στο εσωτερικό αυτών των αδύναμων κρατών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο) δεν θα αργήσουν να μεταφερθούν στο εσωτερικό των αγορών των ισχυρών κρατών.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι μια δραστική δέσμη μέτρων που να περιλαμβάνει και το ευρωομόλογο αλλά να μην εξαντλείται σ’ αυτό. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει δραστικά ρόλο και αρμοδιότητες και να αποκτήσει την ισχύ που έχει η Αμερικάνικη ή η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα. Να μπορεί να αγοράζει χρέος, να εκδίδει νόμισμα, να έχει ισχυρό ρόλο στον έλεγχο και στη διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση ευρωομολόγου είτε για επενδυτικά προγράμματα πανευρωπαϊκής κλίμακας που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, είτε για να αγοραστεί ένα μέρος τουλάχιστον από το χρέος των υπερχρεωμένων κρατών και φυσικά να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός έτσι ώστε να στηριχθούν προγράμματα και επενδυτικά και αναδιανομής.

Αναζητείται μια νέα πολιτική οντότητα με μια ιδέα ικανή να συσπειρώσει δυνάμεις σε ένα σχέδιο καθολικό: Την επικράτηση του πολιτικού έναντι του οικονομικού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προχωρήσει ταχύτερα στην πολιτική της θωράκιση έναντι των ανεξέλεγκτων μηχανισμών της αγοράς δρώντας υπέρ των πολιτών, του περιβάλλοντος και του κοινωνικού κράτους.

Η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης εξαρτάται από την καταπολέμηση των χρόνιων ελληνικών παθογενειών αλλά και την ουσιαστική πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, προς όφελος των ευρωπαϊκών λαών και όχι των Ευρωπαίων τραπεζιτών.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα αποδειχθεί αν η ηγεσία της ΕΕ ξέρει να δαμάζει τα κύματα, δίνοντας πολιτικές λύσεις ή αν «πάει με τα νερά» των αγορών και των πιστωτικών οίκων, επιβάλλοντας μακροχρόνια λιτότητα και ύφεση που θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις σε όλη την ήπειρο.

One Trackback to “Το τσουνάμι της Μεσογείου θα φτάσει στις Βρυξέλλες”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: